Tussen de bedrijven door...

Door mijn werk zie ik veel mensen en kan ik bij organisaties in de keuken kijken.
Die ontmoetingen zijn een bron van inspiratie. Ze verrassen me en houden me alert.
Soms schrijf ik er een column over.

Vrouwen met ambitie

Geen glazen plafond

Ge-emancipeerde vrouwen die weten wat ze willen, maken zich zelden druk om de gelijke positie van mannen en vrouwen op hun werk. Zij hebben hun zaken voor elkaar, laten zich niet omver praten en komen op voor een goed salaris. Thuis hebben ze het goed geregeld, ze zijn geen curling-moeders.

De afgelopen 30 jaar was emancipatie voor veel hoogopgeleide vrouwen eigenlijk geen issue. Praten over het glazen plafond zorgde eerder voor ongemak dan herkenning. 

Toch bieden wij coaching aan voor vrouwen met ambitie. Wij doen dat vanuit de ervaring dat je het glazen plafond soms niet ziet, terwijl het er wel is. Dat heeft te maken met de impliciete aannames en opvattingen die ons gedrag sturen en met onze rationalisatie achteraf om te doen wat we hebben gedaan.

Bij coaching van vrouwen met ambitie besteden we aandacht aan de opvattingen, de triggers en de patronen waar je als vrouw ongemerkt in kunt stappen en die je carrière kunnen belemmeren. We stimuleren vrouwen om ‘hun hart’ te volgen en het hoofd erbij te houden.

Thema's

Hieronder volgt een greep uit de thema’s die we bespreekbaar maken:

  • Opvallend veel vrouwen overwegen om het toneel te verlaten onder het motto: als ik het niet meer naar mijn zin heb, ga ik iets anders doen. Dat geeft een gevoel van vrijheid en tegelijk is het een gemiste kans om het verschil te maken in een organisatie en de zaken naar hun hand te zetten;
  • Omgang met een Raad van Toezicht. We zien een wisselwerking tussen de formele verantwoordelijkheden op gebied van toezicht, goedkeuring en georganiseerde tegenspraak enerzijds en de menselijke behoefte aan bevestiging en schouderklopjes anderzijds;
  • Plezier en perfectie. Hoe zorg je dat de motor van je medewerkers blijft lopen en er bij alle uitdagingen genoeg gelachen wordt?
  • Loyaliteit aan mensen en organisaties. Wat te doen als je loyaliteit disfunctioneel wordt en je niet meer van een afstandje kunnen kijken naar je eigen gedrag?
  • Gedrag en denkpatronen die je ontwikkelt als er stress op het werk is. Die zijn voor iedereen verschillend, variërend van sturen op details, het impliciet om goedkeuring vragen, geen knopen doorhakken, compliceren of onduidelijk worden in de aansturing. We zijn allemaal feilbaar, daarom is het handig om te weten waar je gevoelig voor bent en hoe je reageert;
  • Lichamelijk welzijn in verschillende levensfases;
  • Carrièreplanning.

In de coaching onderzoeken, steunen en confronteren we vrouwen met ambitie om hen te laten groeien én functioneren op de plek die bij hen past. Als coach heb ik zelf leidinggevende ervaring en kan ik niet alleen met je reflecteren, maar weet ik ook uit ervaring wat er speelt op de werkvloer en kan daarover met je sparren.


© 2021 Studio Eric Paap, All Rights Reserved